Ações de desenvolvimento comunitário / Community Development

Reforma da Área de Esportes da comunidade – Dezembro de 2007

Na entrada da Júlio Otoni fica a “área de esportes da comunidade”, na verdade um chão de concreto que serve como o único espaço público de recreação do local. Por conta das péssimas condições da superfície daquele lugar, crianças da comunidade se viam forçadas a jogar futebol nas ruas em frente à favela, submetidas ao risco constante de atropelamentos, por conta do tráfego de carros.
Muitas pessoas da comunidade participaram da renovação e recapearam aquela área, resultando num seguro e bem-vindo espaço que agora é utilizado para muitas atividades esportivas (futebol, Voleibol e Queimado) e atua efetivamente como ponto de encontro para a comunidade.
(Clique aqui e veja um pequeno vídeo dessa ação)

Renovation of the Community Sports Area – December 2007

At the entrance to Julio Otoni is the ” Community Sports Area”, in effect a simple concrete area that serves as the only recreational area for the community. Due to the poor condition of the surface of the area, children of the community were forced to play football in the street outside and were at risk of accidents occurring with constant passing traffic.

Many members of the community participated in the renovation and re-surfacing of this area, resulting in a safe and welcoming space that is now used for many sporting activities (Football, Volleyball and Queimado) and acts as a social meeting place for the community. Click here to see a short video of this.

Renovação da Associação de Moradores – Janeiro 2008

Este importante prédio da comunidade que foi construído com recursos captados pelos moradores da Rua Julio Otoni, localizado próximo à entrada da favela, caiu em um contínuo estado de degradação desde 2006. Em janeiro de 2008, membros da comunidade foram mobilizados para a restauração, que incluiu a renovação do salão principal e dos banheiros ­­­ para que ele possa cumprir seu papel no desenvolvimento daquela comunidade.

[Fotos]

Renovation of the Residents Association – January 2008

This important community building located close to the entrance of the community had fallen into a continual state of dis-repair since 2006. In January 2008, the community members  mobilised the restoration of this building including the renovation of the main hall, bathrooms and doors and windows so that it could play an integral role in the ongoing development of the community.

Reforma da Entrada da Comunidade e Área para depósito de lixo – Dezembro de 2007

A primeira impressão conta!
A entrada da comunidade Júlio Otoni era dominada por uma larga área de lixo, extremamente feia e desmoralizadora para os moradores da comunidade. Sem falar nas questões sanitárias.
No final de 2007, graças aos esforços dos moradores da área, e os parceiros do Projeto Julio Otoni, a entrada da comunidade recebeu uma enorme reforma com a construção de um muro atrás do qual os dejetos são agora organizados e depositados. Essa entrada foi também beneficiada com uma completa transformação visual, através de pintura e da instalação de árvore de Natal de 15m e uma gruta da Natividade, ambos feitos com material reciclado.
Este foi um grande passo a frente para o aumento do orgulho dos moradores, melhorando seu ambiente cotidiano e privilegiando sua auto-estima.

[Fotos]

Renovation of the Community Entrance and Waste Area – December 2007

First impressions count!

The entrance to the community of Julio Otoni was dominated by a large refuse area that was both extremely ugly and demoralising for the community residents, not to mention unsanitary.At the end of 2007 thanks to the efforts of the community residents and , the Julio Otoni Project Partners, the community entrance received a huge make-over with the construction of a wall behind which waste is now organised and stored and a complete visual transformation of the community entrance by painting it and the installation of a 15ft high Christmas Tree and a nativity grotto, all made out of recycled material by the young women of the community. This was a big step forwards in improving the pride of the residents take in their daily environment and their self-esteem.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: